Mračna komora 1936-1946

U Institutu Servantes u Beogradu od 4.11.2010. do 14.11.2010.  mogli ste da posetite izložbu fotografija pod nazivom ”Mračna komora 1936-1946” – snimci Katalonije foto-reportera Branguli.

Izložbu čini izbor fotografija od 1936.  do 1946. godine koji upoznaje posetioce sa ratnim materijalom  spasenim od konfiskovanja u trenucima kada su frankističke vlasti plenile sav materijal napravljen u toku rata.

Izbor fotografija nije urađen isključivo prema najznačajnijim istorijskim događajima, već i prema kvalitetu fotografija. Deo fotografija objavljen je u tadašnjoj štampi, ali ima i neobjavljenih snimaka, na kojima su scene i detalji zbog kojih je frankistička cenzura zabranila njihovo objavljivanje.

Gledano iz današnje perspektive, slike pokazuju tragediju koju donosi rat, kao i kasniji dolazak fašističkog režima koji će dominirati Španijom još mnogo godina.

Period od 1936. do 1946. godine odabran je, između ostalog, i zbog toga što su u toku ovih godina sva trojica fotografa (otac i braća) radili zajedno. Sve slike potpisivali su imenom BRANGULI FOTO INFORM.  Zato je teško odrediti autora svake fotografije.

Katalonski arhiv je sakupio značajan broj fotografija Brangulijevih. Njihova zbirka danas broji više od milion fotografija i nudi širok pogled na društveni, kulturni i politički život Katalonije XX veka.

Ulaz je bio slobodan.

Korisni linkovi:

Institut Servantes u Beogradu

Nacionalni arhiv Katalonije

~ by mladenkesic on 14. November 2010..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: