Anti ACTA protest u Beogradu.

ZAUSTAVIMO ČUDOVIŠTE

ACTA – trgovinski sporazum protiv falsifikovanja (TSPF)

Ime je obmanjujuće. Originalna ideja ACTA-e je da međunarodno zaštiti intlektualnu svojinu. Trebalo bi da spreči falsifikovanje proizvoda i zaštitnog znaka (trademark-a), kao što su lažne kopije skupocene robe, zloupotrebaljavanje zaštitnih znakova (recimo, korišćenje dobro poznate marke automobila (GM) na tamponima). Zaštitila bi investicije u istraživanja i razvoj proizvoda, npr. medicinske patente farmaceutskih proizvoda. Takođe bi trebalo da podrži umetnike i novinare i dozvoli im da stvaraju kvalitetne radove i međunarodno usaglasi zakone o autorskim pravima. Pomislih u sebi − sjajno zvuči! Da li?

Oksfordski rečnik engleskog jezika kaže da je falsifikat, citiram, „prevarantska imitacija nečega drugog”. Rečnik srpskoga jezika, izmenjeno i dopunjeno izdanje Matice srpske, 2011. god, kaže da je falsifikat „izvrtanje, iskrivljivanje činjenica, lažno predstavljanje, lažan prikaz” (str. 1400). Ali kada se fajl iskopira putem interneta, on postaje isti kao original. Nije lažan prikaz, imitacija. I nije ukraden, zato što original nije uklonjen. Informacija je jednostavno podeljena besplatno. Tako da falsifikovanje nema nikakve veze sa tim.

Da objasnim. Pojam „intelektualna svojina” u stvari nije nigde ni definisan u ACTA-i. Može da znači zaštitni znak, ali može da znači i bilo kakvu ideju ili informaciju, što bi kasnije moglo da bude podložno autorskim pravima, zabranjeno i kriminalizovano. Ovo će imati ogroman uticaj na internet kakav poznajemo. Pravi ACTA tekst pokriva ogroman raspon tema i veoma je kompleksan i težak za shvatanje. Tako da su meni ovo objasnili na primeru šta se dešava na internetu u hipotetičkom poređenju sa stvarnim svetom. Zamisli da plaćaš kulinarski kurs. Tokom ovog kursa naučiš kako da spremiš jako ukusnu piletinu. Onda se vratiš kući i naučiš svoju ženu, muža, koga god, ovom receptu. Ali evo u čemu je stvar: prema ACTA-i, sada ste oboje krivi zato što ste podelili informaciju koja nije besplatna, a samo si ti platio-la da je naučiš. ACTA propisi su jasni: kada si osumnjičen da si delio informaciju zaštićenu autoskim pravima, u zavisnosti u kojoj zemlji živiš, tvoj pristup bilo kojim kursevima će biti blokiran, bićeš novčano kažnjen ili poslat u zatvor.

Ali sigurno niko ne bi saznao da ste delili znanje o tajni pečenog pileta u privatnosti svoje kuće! I u pravu ste: po sadašnjem zakonu, niko ni ne bi. Međutim ACTA se ovim bavi kroz prekomerni nadzor. Sva tvoja komunikacija će biti praćena. I ne samo tvoja. I komunikacija tvoje porodice, prijatelja… Svi će oni biti posmatrani… Za svaki slučaj. Ali tebi ne treba privatnost, građanska prava ili slobode, jer ti nemaš šta da kriješ. Zar ne?!

Sada kad smo shvatili principe, hajde da vidimo kako će biti primenjeni na internet kada ACTA stupi na snagu. Možeš da zamišliš svoju internet vezu kao pokretnu traku koja radi u dva smera. Duž pokretne trake paketi podataka dolaze i odlaze iz tvog računara. Pod ACTA-om, internet provajderi, kompanije kojima plaćaš za pristup internetu, biće primorane da otvore i pregledaju svaki pojedinačni paket koji primiš i pošalješ u potrazi za informacijama zaštićenim autorskim pravima. Ako primiš ili pošalješ ove informacije nekoliko puta, možeš biti isključen sa interneta ili se suočiti sa krivičnom odgovornošću.

Misliš li da bi novac od svih ovih tužbi bar koristio kreativnim ljudima? Međutim, muzčari, pisci, novinari, fotografi takođe gube, zato što su ograničeni istim pravilima. Zaštićene ideje sada ne mogu da budu ponovo iskorišćene, poboljšane ili dalje razvijane. Čak i delovi rečenica bi mogli da budu zaštićeni i ograničeni autorskim pravima. Od celog sporazuma koristi ima samo mali deo industrije, tzv. „medijska mafija”. Kompanije koje se bave medijskim izdavaštvom, kao što su na globalnom nivou RIAA i MPAA, koje već duže vreme pokušavaju da reše „problem interneta”. ACTA je rezultat njihovog lobiranja kod vlada koje učestvuju u pregovorima. Što je najgore, ovo se sve radi tajno, van domašaja javnosti. Da li je iko od vas čuo ijednu reči o ovome u našoj javnosti!? Nije. Na YouTube-u već možete videti gde ovo vodi. Pojedini snimci nisu dostupni u nekim geografskim oblastima. Ovo opsesivno štićenje od kopiranja je takođe dobar alat za suzbijanje informacija. Jednom kada sve tehnike za filtriranje i blokiranje interneta budu sprovedene, bukvalno sve informacije koje spadaju pod zaštitu autoskih prava mogu biti blokirane. Možda to bude vaš kritički blog, ili Twitter nalog, ili video na YouTube-u… Ovo zvuči malo neverovatno, ali jednom kada sporazum bude potpisan, njegova pravila će morati da budu sprovedena.

Posledice sa kojima bismo morali da imamo posla su: internet cenzura, ograničena sloboda govora, gubitak mrežne neutralnosti zbog korišćenja određenih protokola, potpuni nadzor svih naših internet aktivnosti, gubitak slobode i ograničavanje građanskih prava, kazna…

Danas, 23.02.2012. godine od 14 do 17 časova na beogradskom Trgu Republike više stotina ljudi okupilo se i protestovalo zbog ACTA sporazuma.

Prevedeno sa YouTube-a

Originalni ACTA dokument.  (pdf)

Advertisements

~ by mladenkesic on 25. February 2012..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: