Anti ACTA protest u Beogradu.

ZAUSTAVIMO ČUDOVIŠTE

ACTA – trgovinski sporazum protiv falsifikovanja (TSPF)

Ime je obmanjujuće. Originalna ideja ACTA-e je da međunarodno zaštiti intlektualnu svojinu. Trebalo bi da spreči falsifikovanje proizvoda i zaštitnog znaka (trademark-a) kao što su lažne kopije skupocene robe, zloupotrebaljavanje zaštitnih znakova, recimo korišćenje dobro poznate marke kola (GM) na tamponima. Zaštitila bi investicije u istraživanja i razvoj proizvoda, npr. medicinske patente farmaceutskih proizvoda. Takože bi trebalo da podrži umetnike i novinare i dozvoli im da stvaraju kvalitetne radove i međunarodno usaglasi zakone autorskih prava. Pomislih u sebi, sjajno zvuči! Da li?
Oksfordski rečnik engleskog jezika definiše falsifikat kao, citiram: “prevarantska imitacija nečega drugog”. Rečnik srpskoga jezika, izmenjeno i dopunjeno izdanje Matice srpske, 2011. god, za falsifikat kaže, citiram: “izvrtanje, iskrivljivanje činjenica, lažno predstavljanje, lažan prikaz” (str 1400.) Ali kada se fajl iskopira putem interneta on postaje isti original. Nije lažan prikaz, imitacija. i nije ukraden zato što original nije uklonjen. Informacija je jednostavno podeljena besplatno. tako da falsifikovanje nema nikakve veze sa tim.
Da objasnim. Pojam: “intelektualna svojina” u stvari nije nigde ni definisan u ACTA-i. Može da znači zaštitni znak, ali može da znači i bilo kakva ideja ili informacija, što bi kasnije moglo da bude podložno autorskim pravima, zabranjeno i kriminalizovano. ovo će imati ogroman uticaj na internet kaka poznajemo. Pravi ACTA tekst pokriva ogroman raspon tema i veoma je kompleksan i težak za shvatanje. Tako da su meni ovo objasnili na primeru šta se dešava na internetu u hipotetičkom poređenju sa stvarnim svetom. Zamisli da plaćaš kulinarski kurs. Tokom ovog kursa naučiš kako da spremiš jako ukusnu piletinu. Onda se vratiš kući i naučiš svoju ženu – muža, koga god, ovom receptu. Ali evo u čemu je stvar: Prema ACTA-i, sada ste oboje krivi zato što ste podelili informaciju koja nije besplatna dok si samo ti platio-la da je naučiš. ACTA propisi su jasni: kada se sumnjičiš da si delio informaciju zaštićenu autoskim pravimaa, u zavisnosti u kojoj zemlji živiš, tvoj pristip bilo kojim kursevima će biti blokiran, bićeš novčano kažnjen ili poslat u zatvor.
Ali sigurno niko ne bi saznao da ste delili znanje tajnom pečenog pileta u privatnosti svoje kuće? I u pravu ste, po sadašnjem zakonu niko ni ne bi. Međutim ACTA se ovim bavi kroz prekomerni nadzor. Sva tvoja komunikacija će biti praćena i ne samo tvoja. Tvoje porodice, prijateljam svi će oni biti posmatrani…za svaki slučaj. Ali tebi ne treba privatnost, građanska prava ili slobode, jer ti nemaš šta da kriješ. Da li imaš?!
Sada kad smo shvatili principe, hajde da vidimo kako će biti primenjeni na internet kada ACTA stupi na snagu. Možeš da zamišliš svoju internet vezu kao pokretnu traku koja radi u dva smera. Duž pokretne trake, paketi podataka dolaze i odlaze iz tvog računara. pod ACTA-om, internet provajderi, kompanije kojima plaćaš za pristup internetu, će biti primorane da otvore i pregledaju svaki pojedinačni paket koji primiš i pošalješ u potrazi za informacijama zaštićenim autorskim pravima. Ako primiš ili pošalješ ove informacije nekoliko puta možeš biti isključen sa interneta ili se suočiti sa krivičnom odgovornošću.
Misliš li da bi novac od svih ovih tužbi bar koristio kreativnim ljudima? Međutim muzčari, pisci, novinari, fotografi…takođe gube, zato što su ograničeni istim pravilima. Zaštićene ideje sada ne mogu da budu ponovo iskorišćene, poboljšane ili dalje razvijane. Čak i delovi rečenica bi mogli da budu zaštićeni i ograničeni autorskim pravima. Od celog sporazuma koristi ima samo mali deo industrije, tzv. “medijska mafija”. Kompanije koje se bave mediskim izdavaštvom kao što na globalnom nivou RIAA i MPAA koje već duže vreme pokušavaju da se reše “problema interneta”. ACTA je rezultat njihovog lobiranja kod vlada koje učestvuju u pregovorima. Što je njgore, ovo se sve radi tajno, van domašaja javnosti. Da li je iko od vas čuo i jedne reči o ovome u našoj javnosti!? Nije. Na YouTube-u već možete videti gde ovo vodi. Snimci nisu dostupni u nekim geografskim oblastima. Ovo opsesivno štićenje od kopiranja je takođe dobar alat za suzbijanje informacija. Jednom kada sve tehnike za filtriranje i blokiranje interneta budu sprovedene, bukvalno sve informacije koje spadaju pod zaštitu autoskih prava mogu biti blokirane. Možda to bude vaš kritički blog ili Twitter nalog ili video na YouTube-u. Ovo zvuči malo neverovatno, ali jednom kada sporazum bude potpisan, njihova pravila će morati da budu sprovedena.
Posledice sa kojima bi morali da imamo posla su: internet cenzura, ograničena sloboda govora, gubitak mrežne neutralnosti zbog korišćenja određenih protokola, potpuni nadzor svih tvojih internet aktivnosti, gubitak slobode i ograničavanje građanskih prava, kazna.

Danas, 23.02.2012. godine od 14.00 časova pa do 17.00 časova više stotina ljudi okupilo se danas na beogradskom Trgu Republike i protestovalo zbog ACTA sporazuma.

Prevedeno sa YouTube-a

Originalni ACTA dokumet.  (pdf)

 

Advertisements

~ by mladenkesic on 25. February 2012..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: