Belgrade

Inspirisan gradom u kom živim, nastojim da ga predstavim svetu u najboljem svetlu. Beograd je glavni i najveći grad Srbije, i po broju stanovnika četvrti u jugoistočnoj Evropi. Jedan je od najstarijih evropskih gradova. Prva naselja na teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vinče, 4.800 godina pre nove ere. Sam Beograd su osnovali Kelti u 3. veku pre n. e, pre nego što je postao rimsko naselje Singidunum. Slovensko ime „Beligrad“ prvi put je zabeleženo 878. godine. Beograd je glavni grad Srbije od 1405. godine i bio je prestonica raznih južnoslovenskih država od 1918. do danas. Grad leži na ušću Save u Dunav, u centralnom delu Srbije, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom.

Panorama-Beograda-sa-usca

 Zeleni venac

Terazijska cesma

Hram sv Save

Kosancicev venac

Pogled-na-sabornu-sa-save

Beograd-iz-Zemuna

Beograd-Most-na-Adi


GORE U jednoj od retkih ulica u kojoj je saobraćaj zabranjen, možete videti ulične prodavce. U Knez Mihajlovoj će vam prodati svašta, od malo muzike na fruli, težine na elektronskoj vagi, pa sve do najzanimljivijih suvenira. Ova fotografija je snimljena u Knez Mihajlovoj ulici neposredno pre Kalemegdana.

DOLE Za Beograđane važi da su gostoljubivi, prijatni i druželjubivi. Mada, ima i bezobraznih. Zavisi na koga naletite. Na sreću, ovih drugih je sve manje.

GORE Beograđani znaju da uživaju. Na Kalemegdanu se već decenijama igra šah. Uglavnom su tu stariji ljudi, koji se drže podalje od brzog tempa života i na klupama Kalemegdana se razonode, pričajući o aktuelnim događajima. Na neki način, ovo je i brend Beograda. Istorija igranja šaha na Kalemegdanu, pričaju mi, počinje nakon Prvog svetskog rata. Još tada su se ovde okupljali ljubitelji ove zanimljive igre i odmeravali snage. Ljubav prema igri bila je jača i od loših uslova. Kada nije bilo dovoljno klupa i stolova, igralo se i na travi.

DOLE Ova dva kestena  nalaze se odmah ispod spomenika “Pobednik”, a njegovoj senci je i klupa koja gleda na ušće Save u Dunav.

GORE Dečja radionica. U Beogradu se stalno nešto dešava. Ovo je dečja radionica starih igara. Deca su učila igre koje su skoro  zaboravljene: školice, klis, preskakanje konopa…

DOLE Jedna od kapija Kalemegadana. Kalemegdan ima 13 kapija i 5 kula. Većina njih nosi naziv po vladarima: Kula Jakšića, Despotova kula, Kula Nebojša, Kula Mlinarica i Sahat kula. A kapije su: Stambol kapija (spoljašnja), Stambol kapija (unutrašnja), Karađorđeva kapija, Sahat kapija, Leopoldova kapija, Zindan kapija, ispod koje je bila ozloglašena tamnica, zatim Despotova kapija ili Dizdareva kapija, Defterdarova kapija, Kralj kapija ili Zapadna kapija, Vidin kapija, Mračna kapija, Kapija Karla VI i Kornarova, zazidana kapija.

GORE Ovu fotografiju sam napravio kad sam prelazio put. Semafor na ovom prelazu traje bukvalno 10 sekundi, pa čim se upali zeleno svetlo za pešake, narod pohrli, i za čas se stvori metež.

DOLE Beograđani verovatno i ne primećuju ovakve putokaze, ali se stranci svakako oslanjaju na njih. Jednom mi je prijatelj rekao kako nigde na autoputevima kroz Srbiju nema putokaza ispisanih na engleskom jeziku. Nikad tako nešto ne bi ni primetio da nije i sam doživeo slično u Mađarskoj.

GORE Prolaz koji spaja Knez Mihajlovu i Obilićev venac. Ovaj prolaz nije oduvek tu. Datira iz novije istorije i napravljen je kad se na tom mestu izgradio tržni centar.

DOLE Hram svetog Save je najveći srpski pravoslavni hram, najveći pravoslavni hram na Balkanu i jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu. On se nalazi u istočnom delu Svetosavskog trga, u opštini Vračar, u Beogradu. Podignut je na mestu na kom se smatra da je Sinan paša 1595. godine spalio mošti svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve. Izgradnja crkve je finansirana isključivo dobrovoljnim prilozima.

GORE Izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu, sa četiri zvonika visoka 44 m. Visina vrha kupole iznosi 70 m, dok je glavni pozlaćeni krst visok još 12 m, što vrhu hrama daje ukupnu visinu od 82 m, a nadmorsku visinu od 134 m (64 m iznad nivoa reke Save). Zbog toga ova crkva zauzima istaknuto mesto na beogradskom horizontu i vidljiva je sa svih prilaza gradu.

DOLE Pešačka zona i trgovački centar – Knez Mihailova ulica je zakonom zaštićena kao jedan od najstarijih i najvrednijih gradskih spomenika, sa nizom reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 70-tih godina 19. veka.

GORE Beograd je i grad kontrasta. U njemu vrlo često možete da vidite oličenje moderne gradnje odmah pored neke zgrade iz 18. ili 19. veka.

DOLE Saobraćajne gužve su još jedno od obeležja Beograda. Sasvim je uobičajeno da se “zaglavite” u gužvi i na nekoliko sati. Gradske vlasti rade na tome da ovaj problem otklone, pa makar i na ovakav način…uslovno

GORE Fotografija je nastala na jos jednom od prolaza koji presecaju Knez Mihajlovu. Prolazio sam ovuda sto puta, ali mi nikad nije na pamet padalo da pogledam gore.

DOLE Ograda

GORE Deo Sremske ulice.

GORE Vrapci. Vrabac ili dživdžan jedan je od simbola Beograda. Zašto? Zato što je vrabac uvek ono što smo mi samo ponekad: srećan, skroman, druželjubiv, zadovoljan, malo traži – mnogo daje!  Zato što maskota velikog grada treba da bude mala ptica. Zato što je neverovatno da u tako malu pticu stane toliko mnogo života.

 


7 Responses to “Belgrade”

  1. Samo da kažem woooow!
    Predivno!

    • Hvala. Drago mi je da ti se sviđa. Kritike su uvek dobrodošle. I dalje ću nastojati da svoje radove objavljujem ovde. Nadam se da će naredni biti još bolji.

  2. Mladjo, vrh!

  3. […] © Mladen Kesic […]

  4. […] © Mladen Kesic […]

  5. […] Izvor: Apartmani Beograd Balkan-inn. Autor fotografije: Mladen Kesić […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: